Zenoaberz.nl

2011

Thema optocht: "Dwarsliggers"

Thema wagen: "Da Vinci Code" Prijs:3de                                                                                                         

 

In 2003 schreef de Amerikaanse auteur Dan Brown een bestseller: The Da Vinci Code. In dit boek gebruikt hij symboliek en werken van Leonardo Da Vinci als leidraad voor het verhaal.

 

Leonardo da Vinci was een Florentijns kunstenaar, wetenschapper, beeldhouwer, uitvinder, architect, astronoom en dichter. Centraal in al deze activiteiten stond zijn grote talent als tekenaar. Zijn schilderwerk wordt gekenmerkt door beweging en expressie. Hoewel Leonardo da Vinci op de eerste plaats bekend staat als schilder, heeft hij slechts weinig schilderijen gemaakt. In totaal zijn het er minder dan dertig, waarbij de meesten ook nog eens niet af zijn. Zelfs de Mona Lisa is niet af. De dame op het schilderij mist haar wenkbrauwen. Leonardo tekende en ontwierp veel uitvindingen. Van de schaar tot de tank en van de parachute tot schetsen van een helikopter. Zijn vernieuwende inzichten brachten hem reeds bij leven grote faam.

 

 

Volgens de meeste biografen was Leonardo's opvallendste karaktertrek dat hij vaak enthousiast aan een opdracht of nieuwe interesse begon maar dan heel vaak zijn begonnen werk niet afmaakte. Leonardo, was linkshandig en zijn hele leven schreef hij in spiegelschrift. In de tijd waarin Leonardo leefde was het uiterst ongebruikelijk om geen vlees te eten, maar Leonardo da Vinci was vegetariër. Sterker nog: hij was vegetariër vanwege humanitaire motieven. Leonardo veroordeelde het doden en opeten van dieren en at daarom alleen groente en fruit. Leonardo gold, met al zijn talenten die men tijdens zijn leven al erkende, in zijn tijd als een controversieel persoon of te wel een “dwarsligger”.

 

Ze Noaberz showt u enkele bekende en bijzondere werken van Leonardo Da Vinci. Een eerbetoon aan een karakteristieke persoon. Een levendig tafereel, met veel beweging om en op de wagen.